mandag den 22. november 2010

Hvorfor en bogklub?

Hvordan startede vores lille bogklub? Hvorfor har vi valgt at deltage? Og hvad har vi fået ud af det? Det fortæller vi hver især i det nedenstående stykke:

Mona:
Når jeg hørte om andre, der var i bogklubber (eller som andre kalder dem: læsekredse eller læseklubber), så blev jeg altid lidt misundelig. Jeg syntes det lød helt fantastisk at læse den ene spændende bog efter den anden, og så få lov til at diskutere den og gå i dybden med den. Da tanken i højere grad begyndte at tage form i mit hovede var jeg desuden næsten lige flyttet til København og havde brug for at bygge en omgangskreds op - hvorfor ikke gøre det over en bog?

Da jeg begyndte at undersøge om der var nogle tilbud jeg kunne deltage i, fandt jeg ikke meget. Jeg vidste at i min jyske hjemby kunne man henvende sig på byens bibliotek og blive matchet med andre læselystne folk, men det tilbud kunne jeg ikke finde i Københavnsområdet. Sidenhen er der kommet rigtig mange gode tilbud både på bibliotekerne og gennem DR - men jeg var åbenbart foran min tid. ;) Desuden så var medlemmerne i bogklubberne, der var udsprunget min hjembys bibliotek, gerne kvinder på 50+. Og hvis det var det samme over hele landet, så virkede det ikke helt som noget mig, der på dette tidspunkt var midt i 20'erne. Istedet smed jeg en efterlysning i et internetforum, hvor jeg efterlyste jævnaldrende ligesindende - og det gav pote!

Der var rigtig mange, der gerne ville være med, så det så ud til at jeg ikke var alene om min lyst til at diskutere bøger og møde nye mennesker. Allerede mens vi første diskussionen online fandt vi frem til en fast mødedag, hvor flest mulige kunne - og allerede der faldt nogle fra. Inden vi mødtes første gang var endnu nogle stykker faldet fra, men efterhånden tog bogklubben form.

Den allerførste gang vi mødtes, var det uden en bog under armen. Vi mødtes alene for at finde frem til "reglerne" for bogklubben og afstemme vores forventninger (det vil vi fortælle mere om i senere indlæg). Nogle uger efter mødtes vi så "rigtigt" efter at have læst bogklubbens første bog - "Jysk Fitness". På dette tidspunkt var vi 8 kvinder i alderen 19-30 år. Et pænt alderspænd, men det satte ikke en stopper for at vi diskuterede bogen, så det bragede. ;)

Desværre faldt flere fra af forskellige årsager derefter, og til sidst var vi fem tilbage. Og det er vi stadig. Jeg personligt har fået rigtig meget ud af at være med i bogklubben - jeg får læst mere, også bøger jeg ellers ikke ville have læst. Og selvom man godt kunne efterlyse mere diskussion af bøgerne til tider, så er det også hyggeligt at kunne snakke om bogen efter endt læsning. Og fordi vi alle elsker at læse, så har man også kunne hente læsetips fra de andre - også ved siden af de egentlige bogklubsbøger. Jeg har desuden fået 4 rigtig gode veninder, og det har jo egentlig været det vigtigste. Og ikke mindst denne blog.... ;)

Kathrine:

Inden jeg så efterlysningen af bogklubsmedlemer havde jeg aldrig overvejet at jeg skulle være en del af en bogklub - jeg havde dog længe tænkt, at jeg manglede et el. andet at lave i min fritid som ikke var sportsrelateret og ikke bare at sidde på en cafe. Da jeg så så opslaget om bogklubben vidste jeg med det samme, at det var lige det jeg manglede.

Jeg forrestillede mig, at det ville være en flok piger (evt. også mænd) som sad rundt om et bord og diskuterede den ene geniale bog efter den anden. Lige noget for mig, eftersom jeg ofte syntes jeg manglede nogle at diskutere bøger med. Som en ekstra bonus ville jeg også komme til at møde nye mennesker og få udvidet min viden indenfor bøger og dermed blive udfordret lidt mere.

Alle mine forventninger er blevet indfriet, godt nok bliver bogen ikke altid diskuteret så meget som jeg forventede - men for det meste passer det mig egentlig meget godt. Så jeg er rigtig glad for, at jeg er med i bogklubben. En af de bedste ting ved bogklubben er dog, at jeg er blevet udfordret til at læse nogle bøger som jeg aldrig ellers ville have læst og har derfor fundet nye spændende forfattere som jeg kan udforske.

Anette:
Da jeg så Monas opslag om deltagere til en bogklub tænkte jeg dels, det kunne være spændende at snakke om bøger med andre, og dels tør jeg nu mødes med nogle helt ukendte mennesker?

Nysgerrigheden og lysten til at dele min kærlighed til bøger med andre vandt heldigvis over genertheden og nervøsiteten over de fremmede og ukendte mennesker.

Jeg har altid læst meget, men jeg har ikke haft mange i min omgangskreds, som jeg har talt om bøger med. Når jeg tænker tilbage har jeg ikke savnet det, da jeg ser læsningen som en "alene"-beskæftigelse, hvor jeg er forsvundet i bøgernes verden. Men efter jeg har fundet bogklubben er jeg begyndt at tale meget mere med bøger med andre, selvfølgelig dels bogklubben men også mine kolleger, min mor og andre. Og jeg har sat bøger meget mere i fokus i mit liv.

Noget af det, som jeg har været allermest glad for ved bogklubben har været det fællesskab, der er ved at læse den samme bog, måske have de samme glæder eller fustrationer over bogen og bagefter tale om vores oplevelser, tanker, reflektioner om bogen efterfølgende.

Jeg er også rigtig glad for, at jeg er blevet kastet ud i at læse helt andre genrer og typer af bøger, end jeg gjorde tidligere. For mig er det rigtig godt at blive presset til at læse noget andet end normalt, og som regel er de helt anderledes bøger en god læseoplevelse.

Endelig er vi rigtig gode til at inspirere hinanden ved at foreslå bøger, og det er fedt at få masser af bogforslag med hjem fra en bogklubsaften.

I dag er jeg rigtig glad for at jeg sagde ja tak til at være med i bogklubben. Dels er der alle de postive ting ved at dele bogoplevelsen og inspirere hinanden som jeg har beskrevet ovenfor, men mest af alt er jeg utrolig glad for at have mødt og lært de fire andre bogklubsmedlemmer at kende og have dem som veninder i dag.

Rikke:
Da jeg så Mona efterlyse folk der var interesserede i at være med i en bogklub tænkte jeg først, det er jeg da vidst ikke gammel nok til. For selv om jeg selv læste mange bøger og savnede nogen at snakke med dem om, så kendte jeg ikke særlig mange jævnaldrende, om overhovedet nogen, der også var sådan. Men Mona efterlyste jo folk i 20'erne, og selv om jeg ikke helt var fyldt 20 endnu syntes jeg at det lød som en samling rigtig dejlige mennesker der også var interesserede.

Mine forestillinger om en bogklub var nok lidt mere "seriøse" end den endte med. Det første møde blev afholdt på CBS, jeg var desværre ikke med, men tanken om det var meget seriøs, på en helt anden måde end det vi holder nu, men cafébesøg eller at mødes hos hinanden og spise og drikke te mens vi snakker om bogen.

Det var ret skræmmende at skulle mødes med 7 andre kvinder som man mere eller mindre aldrig havde mødt før og så snakke om bøger, for tænk nu hvis de andre var mærkelige, eller at jeg havde misforstået bogen fuldstændig? Det viste sig at de andre heldigvis ikke var så skræmmende som jeg havde frygtet, og selv om nogen hurtigt faldt fra til fordel for dating og lignende, så syntes jeg at gruppen var rigtig god at snakke med, og heldigvis havde jeg ikke ramt helt ved siden af med min forståelse af bogen!

Jeg syntes bogklubben har givet mig rigtig meget. Både gode læseoplevelser, men også en masse hyggeligt socialt samvær. Jeg er blevet kastet ud i nogen halt andre bøger end jeg ellers ville, og det har været helt fantastisk at lære nye genrer og forfattere at kende, noget jeg nok ikke ville have gjort i samme grad hvis jeg selv skulle bestemme. Det sker også nu at jeg vælger en bog som er blevet foreslået men ikke valgt i bogklubben til at læse selv, for når man får kigget mere på bøgerne, virker de jo spændende nok, og jeg har virkelig fået udvidet min horisont.

Charlotte:
Dengang jeg så opslaget om en bogklub, tænkte jeg at det lød spændende. splitsekundet efter kom jeg i tanke om at jeg så skulle sidde og diskutere bøger med en flok fremmede! - hvad nu hvis jeg ikke havde noget at byde ind med?

Heldigvis blev mine bekymringer gjort til skamme - der er jo ALTID noget at snakke om, og fordi vi er så forskellige går snakken aldrig i stå.

Mit udbytte af bogklubben består mest i at få udvidet min horisont - hvor har jeg dog læst mange bøger, som jeg ellers ikke ville have rørt med en ildtang - og mange af den har overrasket mig positivt!

--------

Det blev vist det længste indlæg i Bogklubben Meners historie, men vi håber at I har hængt med så længe, og at I måske har fået inspiration til at starte jeres egen bogklub. Imorgen kommer der et indlæg om, hvordan du finder din bogklub - og gode råd, hvis du vil starte en bogklub op fra bunden.

    

3 kommentarer:

 1. Spændende at læse om jeres læseklub. Jeg er selv med i en, og finder det, ligesom jer, meget inspirerende. Nye udfordringer, ny horisont, noget at samles om (andet end kaffe og løs snak).

  SvarSlet
 2. Spændende indlæg.

  Er/har selv været med i en bogklub, men det er vist desværre bare gået lidt dødt. Folk melder ikke tilbage, når der skal koordineres, og så går det hele bare i stå. Det har jeg selvfølgelig også selv et ansvar for, men det er svært at tage sig sammen til altid at skulle være den der hiver op i folk. Det er jeg i hvert fald ikke så god til.

  Ret ærgeligt for ligesom jer synes jeg, at det er en rigtig god måde at diskutere de bøger man læser, og det er samtidig en måde at komme til at læse nogle bøger, man aldrig selv ville have overvejet.

  SvarSlet
 3. intetnytundersolen: Ja, det er nok det med at man ikke "kun" mødes over kaffe og løs snak (selvom det også er rart...) vi kan lide.

  Mia: Tak. :) Det er rigtig ærgeligt, at det sker for jeres klub. Senere på ugen skriver vi lidt om hvordan vi har valgt at struktuere det hele. Måske kan det hjælpe jer? (ikke at vi sidder på løsningEN ;) )

  SvarSlet