tirsdag den 17. maj 2011

Jane Austen: Lady Susan, The Watsons, Sandition

I april måneds udfordring "læs en bog fra 1800-tallet" læste jeg en samling af uafsluttede romaner fra Jane Austens hånd. Så fik jeg også omsider startet på min egen lille Jane Austen udfordring.
"Lady Susan", "The Watsons" og "Sandition" er alle samlet i en bog, hvor jeg nåede at få et lille chok, da jeg opdagede at "Lady Susan" var fra skrevet i 1700-tallet og jeg sad oppe i den svenske skov uden mulighed for at få fat i en anden 1800-tals-bog. Heldigvis er "The Watsons" og "Sandition" skrevet i 1800-tallet, så kunne ånde lettet op. Og "Lady Susan" er iøvrigt først udgivet i 1871 efter Jane Austens død - så den går måske lige.


Jeg var meget spændt på at læse samlingen, da jeg var bange for at de ikke ville leve op til Stolthed og Fordom, som ligger meget højt på min liste over ynglingsbøger. Jeg blev heldigvis ikke skuffet. Romanerne levede godt nok ikke op til niveauet for Stolthed og Fordom - men det er selvfølgelig værd at huske på at disse romaner ikke er færdigskrevne og dermed ikke færdigarbejdet - og så kan man heller ikke forvente samme niveau. I alle tre romaner giver Jane Austen et fint billede af det sociale liv og forpligtelser i den pænere engelske middelklasse/højere klasse. Hoved- og bipersoner bliver alle beskrevet med stor omhu - og gerne med en ironisk distance.


Man ved kun med nogenlunde sikkerhed, hvor "Sandition" aldrig blev færdig - Jane Austen døde nemlig mens hun skrev den i 1815. Den lover ellers godt, men den har også en anden præmis end hendes tidligere romaner. Hvor hendes tidligere romaner giver et billede af datidens liv uden det bevæger sig for meget, så er der mere bevægelse i denne roman. Den giver stadig et billede af hvordan man hør og bør begå sig, men det er lige som om man fornemmer at samfundet er kommet mere i skred (hvilket det jo også var på dette tidspunkt), og at det giver flere muligheder for nogen, der ikke tidligere havde haft muligheder. Og mest af alt synes jeg det er interessant at Jane Austen formår at beskrive denne bevægelse, selvom hun rent faktisk står midt i den - det er der ikke mange, der kan prale af.

"Lady Susan" mener man hun stoppede med at skrive, fordi hovedpersonen egentlig ikke har nogle gode sider, og hun er måske ikke blevet så godt modtaget, når Jane Austen læste op for venner og familie, som hun havde til vane, mens hun skrev. Set med nutidens øjne synes jeg kun det gør det interessant med en så nævenyttig hovedperson - men jeg kan også se at en så stereotyp dårlig person betyder at de andre i romanen næsten kun kan blive gode. For gode. Og Jane Austen forsøger at skabe personer i sine romaner, der indeholder både godt og ondt - nogle har mere af det ene end det andet. Romanen er iøvrigt en brevroman - det vil sige at bogens handling foregår i de breve de forskellige personer sender til hinanden og til andre. En meget sjov måde at bygge romaner op på, fordi det giver et mere autentisk indblik i folks tanker. Dog kan det virke temmelig forvirrende, når fortælleren hele tiden skifter mellem mange fortællere.

"The Watsons" mener man hun stoppede med at skrive, da hendes far døde undervejs, hvilket skulle have fået hende til at miste lysten til at skrive i en lang periode. Jeg må også indrømme at romanen ikke lover alt for godt - og meget af den er ellers skrevet. Den giver et meget godt billede af sociale sammenkomster og fester i datiden, men det er mere eller mindre det. Jeg ser ikke hvad det er Jane Austen vil med denne roman - udover at give beskrive det sociale liv - og gøre en smule grin af nogle af personerne, der deltager.

2 kommentarer:

 1. Det lyder da som spændende læsning :-) Hvor ufærdige er de? Er de skrevet med slutning og det hele og er det kun gennemarbejdning der mangler?

  SvarSlet
 2. @Malene: De stopper alle meget brat, men Lady Susan har et slags efterskrift, hvor Jane Austen forklarer hvad der senere skete med personerne. Man kan vel kalde det for en afrunding på en brat afsluttet historie. :)
  Der var vist også nogle noter til The Watsons, men det er ikke skrevet af Jane Austen, så nu bliver jeg i tvivl om noterne bare blev nævnt i forordet til samlingen. Men Jane Austen havde fortalt hendes søster, hvordan The Watsons ville fortsætte, så derfor er der bevaret en smule til eftertiden.
  Sandition stopper meget brat.

  Hvis man er til Jane Austen er det her nogle fine romaner, som er nemme at læse.

  SvarSlet