lørdag den 5. februar 2011

Sjöwall og Wahlöö: Roman om en forbrydelse 1, Roseanna

Som skrevet i opsamlingsindlægget om januars udfordring vil vi hver især komme med en lille anmeldelse af den bog vi har læst.

Jeg har læst første bog i Sjöwall og Wahlöös serie Roman om en forbrydelse. Den hedder Roseanna og handler om den amerikanske turist Roseanna der findes død på bunden af en sluse i Sverige. Opklaringsarbejdet varer længe, for der er ingen i Sverige der kender hende eller ved hvad hun har lavet i Sverige, og dermed hvordan og hvor hun er blevet dræbt. Ved hjælp fra amerikanske betjente kan det svenske politi efterhånden få et billede af hvad der er sket, og man følger opklaringsarbejdet.

Bogen er en helt klassisk krimi, der er ikke mange (forvirrende) bihistorier om hovedpersonens privatliv og det er forfriskende at læse sådan en, det har jeg nemlig ikke gjort længe. Jeg regner også med at læse de sidste 9 bøger i serien når jeg har tid, den overraskede nemlig rigtig positivt og jeg nød at læse en krimi der virkede så barberet i forhold til de krimier jeg plejer at læse.

Der er nok en tendens til at krimier har udvilket sig meget og det var jo også en af grundene til at vi valgte et af udfordringsemnerne til at være krimier fra før år 2000, så man netop fik læst noget andet end en typisk 00’er (femi)krimi(serie). Med baggrund i dette har jeg i hvert fald fået øjnene op for noget andet end det jeg plejer at læse, og jeg er også blevet inspireret af en masse andre deltagere til at hive min mors Agatha Christie ned fra hylden igen snart, dem var jeg glad for da jeg boede hjemme.

Til sidst skal I ikke snydes for en fantastisk sang som jeg har nynnet stort set hver gang jeg læste Roseannas navn.

3 kommentarer:

 1. Bare vent til du kommer længere hen i serien, for der er en handling, der løber gennem alle bøgerne, men den slår først rigtig igennem senere. Det er mange år siden jeg har læst serien, men jeg har det stadig sådan når jeg kommer til Stockholm, at jeg synes, at jeg kender byen rigtig godt - og det er helt sikkert fra Sjöwall og Wahlôös serie.

  SvarSlet
 2. Det er nogle år siden, jeg læste serien første gang, og det er dejligt at se, at den også holder for nye læsere i 2011.

  Nu skulle jeg jo ikke sige det, når du nu har de ni andre til gode, men Roseanna har altid været min personlige favorit. Martin Beck bruger så lang tid på at sætte sig ind i, hvem hun er, at denne døde kvinde på en eller anden måde bliver en uforglemmelig person. Det er da genialt skrevet.

  SvarSlet
 3. Da jeg skulle vælge bogen havde jeg godt googlet mig frem til noget sammenhæng mellem bøgerne, men glæder mig alligevel til de andre 9..

  Og "klassiske" krimier holder overraskende meget, det har jeg slet ikke læst nok af de sidste par år!

  SvarSlet