onsdag den 3. november 2010

Min bogverden

serien "Min bogverden" kommer vi rundt til forskellige bogelskere, som vil fortælle om deres forhold til bøger. I dag vil Piskeriset, som både blogger om mad og bøger, give os et indblik i hendes bogverden. 

Da jeg var barn, interesserede bøger mig ikke et døjt det første halve år efter, at jeg havde lært at læse i skolen. Så fik jeg influenza og slugte i en ordentlig stak børnebøger i løbet af få dage - og siden kunne min mor nærmest ikke vriste bøgerne fra mig! Jeg havde bøger med overalt, og flere gange måtte jeg kropsvisiteres, når vi skulle køre tur i bilen, for jeg forsøgte som regel at smugle en bog med. Men hvad er der også interessant ved en række marker, man har set mindst tyve gange før, når nu man kan fordybe sig i prægtige eventyrskove og dunkle kældre?

Et af mine yndlingslæsesteder var under min mormors kirsebærtræ om sommeren. Her lå jeg på græsset og slugte 
'De tre musketerer', mens solsortene kvidrede og forsøgte at stjæle bær fra træet. I den periode læste jeg mange klassikere og historisk-inspirerede bøger - særligt fortællinger fra det 16. til det 18. århundrede. Men min bogsmag var nu ret alsidig allerede som barn, for mens mange af de jævnaldrende læste om heste og kattekillinger i de små klasser, så læste jeg fagbøger om dinosaurer, slanger og øgler! Dinosaurer var bare så seje, og jeg er stadig ikke blevet for gammel til den fascination. Bøger med hvaler, delfiner og hajer blev også flittigt læst, og jeg kunne snildt være endt med at læse til marinebiolog, hvis det danske farvand havde været bare en smule mere eksotisk. 

Siden fik jeg smag for sci-fi, fantasy og horror, og der egnede en hyggelig have sig ikke til at læse i, så der puttede jeg mig i den dybe lænestol i barndomshjemmet i skæret af en enkelt lampe, mens mørket forsøgte at krybe sig nærmere. Stephen King var stjernen på den lysende himmel af forfattere, og udover en række gode historier gav det mig også en bred viden om den amerikanske præsidentrække og klassiske amerikanske biler i 1970'erne. Pudsigt.

De senere år har jeg ikke fået læst nær så meget, men den store bredde i bogsmag har jeg beholdt. Forkærligheden til fantasy og horror holder ved, men der ryger også en del krimier og blandet skønlitteratur ned. De eneste genrer, jeg ikke plejer at bruge tid på, er biografier og chick lit. Sidstnævnte læser jeg dog en til to eksemplarer af om året, men jeg kan som regel ikke fordrage hovedpersonerne. 

Der har ikke været et yndlingslæsested siden barndommen. Jeg læser som regel i/på sengen, når jeg kører med tog eller en sjælden gang i sofaen. Jeg tror, jeg vil dyrke det sidste noget mere her i løbet af vinteren, men jeg har fundet en erstatning for mormors have - nemlig vores egen have. Vi flyttede i hus sidste vinter, og da jeg lå på et tæppe i haven og læste for første gang i foråret, var det som at komme tilbage til læseoplevelserne under kirsebærtræet. Skyggen fra trækronen var der ikke, men duften fra græsset, fuglekvidderen og den lette brise gjorde mig helt nostalgisk. Jeg glæder mig allerede til foråret, når jeg atter kan nyde en bog på græsplænen.

4 kommentarer:

 1. Dejligt indlæg :-) Jeg havde det på samme måde da jeg var barn, jeg forsøgte også at smugle bøger med alle steder.

  SvarSlet
 2. Det er dejligt at høre! Jeg er glad for ikke at være den eneste, der liiiige skulle have et læsefix, når trangen meldte sig :-)

  SvarSlet
 3. Intet er bedre end at sidde og læse i bilen! :) (Jeg har også fundet ud af, at det gør, jeg ikke bliver køresyg. Win-win situation!)

  Ligesom intetnytundersolen, så synes jeg også, at det er et dejligt indlæg! :)

  SvarSlet
 4. Rebecca - ah, ekstra gevinst! Ja, jeg har altid elsket at læse under transport - det er noget sjovere end bare at sidde og vente på at nå frem :-)

  Og tusind tak :-)

  SvarSlet