lørdag den 10. december 2011

Er chick-lit ved at dø?

I bogklubben har vi haft en snak om chick-lit, og hvor meget chick-lit vi læser og hvorfor. Snakken var inspireret af en artikel i Politikens bogsektion for en lille måneds tid siden.

Artiklen handler om chick-lit'ens status og popularitet i dag sammenlignet med for 10 år siden. Chick-lit bøgerne er ikke så populære nu, som de var tilbage i 1990-erne og starten af 2000'erne.
Grunden til dette, at de oprindelige læsere af chick-lit er blevet ældre, og er nu er andet sted i deres liv. Samtidig har verdenen forandret sig meget, lige nu har vi en økonomisk krise, og dermed virker det forkert at læse bøger om et stort forbrug osv.

Ifølge artiklen er chic-litten blevet erstattet af to ting: Blogs og femikrimier:
 • Blogmediet er blevet rigtig stort de seneste par år. En del af disse blogs kan sammenlignes med chick-lit, da blogforfatteren skriver om sit eget liv, fjollede oplevelser, mærkelige tanker og ting, som man normalt ikke taler om, altså det samme som de traditionelle chick-lit'bøger fortæller om.

 • I femikrimierne er der et strejf af hverdag og kærlighed. Der er gerne en kvindelig hovedperson, der kæmper med at få arbejde og familieliv til at gå op i en højere endhed. Femikrimierne har dog ikke samme ironi som chick-lit har.

Bogklubbens medlemmer er 23 til 32 år, så de ældste har været med siden chick lit'ens fødsel med Bridget Jones.
Vi har alle læst en del chick-lit gennem årene. Da vi startede bogklubben for næsten fire år siden læste vi af og til en chick-lit bog i bogklubben. Når vi talte om bøger og anbefalede bøger til hinanden var det ofte chick-lit bøger.
I dag læser vi meget færre chick-lit bøger. Da vi talte om det, viste det sig, at vi er ret ens lige på det punkt i vores læsning.
Vi søger alle meget bredere i vores læsning, og har mod på at læse nye genrer. Af og til ryger der stadig en chick-lit bog med i tasken, da den er god, hvis man er gået i stå med læsningen, eller hvis man har en presset periode, hvor man har brug for let læsning.

Femikrimierne, der bliver dømt til at være chick-lit'ens afløser, har vi alle i bogklubben også læst meget. Men indenfor det sidste års tid har vi alle taget en lille pause fra femikrimierne.

Så alt i alt er chick-lit'en og femikrimierne blevet nedprioriteret af bogklubbens medlemmer i forhold til andre bøger.

Hvad med jer? Har I læst meget chick-lit? Gør I det stadig? Hvis ikke, hvad er jeres erstatning for disse bøger?

4 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig i den betragtning - den genre er gået voldsomt tilbage, og skal jeg være helt ærlig, så passer det mig fint. Jeg har aldrig kunnet identificere mig med de bøger (heller ikke femikrimierne for den sags skyld) og ender som regel med at blive sk*deirriteret på hovedpersonen, når jeg læser en chick lit bog. For det gør jeg 1-2 gange om året (kan godt lide at udfordre mig selv med genrer, jeg normalt ikke dyrker), og det er da let og forudsigelig underholdning.

  SvarSlet
 2. Jeg har læst meget chicklit og gør det egentlig stadig. Det svinger meget. Så læser jeg krimi et par måneder, så gys, så historiske romaner osv. Så det svinger. I løbet af sommeren slugte jeg lige Shopaholic bøgerne. Det er super sommerlæsning for mig :) Synes slet ikke femikrimierne er på det niveau, der findes selvfølgelig et par stykker, men de fleste er lidt for overfladiske til min smag :)

  Men sådan er det jo med bøger. Fantasy var meget fremme, chick-lit også. Så blev det erstattet af krimi, som jeg stadig fornemmer er ret stort :)

  SvarSlet
 3. Det er vel også begrænset hvor mange 'eventyr' man kan få ud af 'kiksede kvinder i højhælede sko, bosatte i en storby', som jeg ligesom kan læse er politikens definition af chicklit. De kan have problemer med: mænd og/eller job og indenfor hver af de kategorier er så en række pinlige scenarier, som også er ret ens. Jeg tror noget af det der var fantastisk med chicklit var, at det var her alle tabuemnerne fik en stemme og så tilmed på humoristisk vis.

  SvarSlet
 4. fin betragtning som jeg er helt enig i. Har altid læst andet ved siden af, men jeg havde helt klart også chiklit/femikrimi periode for nogle år siden, hvor jeg stort set ikke læser nogen af delene længere.
  Tror nu også det har noget med alder mm at gøre. Det var sjove da jeg var starttyver, studerende og stadig ung og naiv. Nu bliver jeg bare mere irriteret når jeg læser dem ;)

  SvarSlet