lørdag den 10. september 2011

Dig og din bogreol

Når man nu er så glad for bøger, som jeg og de andre i bogklubben trods alt er, så får man efterhånden samlet sig en pæn samling. Især hvis man som jeg har svært ved at lade bøger gå bøger i systemet (mine bøger bliver ikke smidt ud, men givet videre enten til venner og familie eller til genbrugen i håb om at andre kan få glæde af bøgerne.).

Men at have en så stor samling bøger kræver vel også et system? Nogle folk farveordner deres bøger, andre sætter dem i størrelseforhold. I bogklubben sværger vi alle til det gode gammeldags system - det alfabetiske. Altså efter forfatterens efternavn.

Anette og Kathrine stiller deres bøger i udgangspunkt, ligesom de lader deres bøger stå i flere lag bag hinanden for at have plads til deres samling. Anette deler dog sine bøger op efter ulæste og læste - og lader de ulæste ligge klar i sit sengebord, altid klar ved hånden.
Rikke er også vokset ud af sin reol og lægger bøger ovenpå hinanden - men stadig alfabetisk, og med håbet om mere reolplads.
Jeg var så heldig at få en hel bogreolvæg til rådighed,  da jeg flyttede sammen med min kæreste - og selvom det snart er tid til noget omrokering fordi bøger rykker tættere sammen, så er der stadig god plads til udvidelse. Skønlitteraturen står i alfabetisk orden, mens faglitteraturen er omdelt efter emne og derefter forskellige systemer jeg vist kun selv kan finde ud af (og det kniber til tider).

Jeg har indimellem måtte høre for de mange bøger i vores stue - og ikke mindst kommentarer på mit valg for at have sat dem iorden. Og nåja, det tager tid - men efter én gang at have prøvet at farveordne dem i en ungdoms kådhed og senere have dem i tilfældig rækkefølge pga. en hurtig flytning og senere dovenskab, så fastholder jeg mit alfabetiske system - jeg kan simpelthen ikke finde mine bøger ellers. Jeg kan ikke huske om en bog var grøn, blå eller rød - men jeg kan huske hvem forfatteren var - og hvis ikke, så kan det hurtig googles. Min kæreste havde tidligere et tilfældig system - han nød at gå "på opdagelse" hver gang han skulle finde en bestemt bog. Men så flyttede han sammen med mig... ;)

Hvordan er dine bøger ordnet? Har du et bestemt system eller lader du tilfældighederne råde? 

Hvis du mangler inspiration til indretning med bøger, så er Bookshelf Porn måske noget for dig? En masse billeder med bøger, bøger og bøger - og hvordan man indretter sig med dem. Aaaaah!

4 kommentarer:

 1. Jeg har bøgerne grupperet efter genre (fantasy, krimi, horror, Asien osv.).

  SvarSlet
 2. Jeg går absolut ind for at sortere alfabetisk. Men man kunne da godt sige, jeg sorterer efter genre ligesom Piskeriset; ALLE mine bøger ovenpå er krimi, bøgerne hernede er anden litteratur.

  SvarSlet
 3. Tilfældighed, prøver dog at holde samme forfatter sammen - det lykkes nogen gange

  SvarSlet
 4. Har efterhånden så mange bøger, at de bliver sorteret efter, hvilken måde, der kan være flest... Det vil sige primært sorteres de efter størrelse. Herefter forsøger jeg så vidt muligt - som intetnytundersolen - at holde samme forfatter sammen.

  Jeg har også mine bøger i to lag i de fleste af mine reoler, og så prøver jeg at sætte de pæne, indbundne forrest mens de lasede paperbacks ryger om bagved.

  SvarSlet