lørdag den 29. januar 2011

Sara Blædels krimiserie

I løbet af de sidste måneder har jeg læst hele Sara Blædels krimiserie, som på nuværende tidspunkt er på 6 bøger. Jeg havde ganske vist læst de tre første bøger i serien før, men besluttede mig for at læse hele serien ud i et, fordi man oplever de gennemgående personers udvikling på en anden måde end hvis man læser bøgerne med længere mellemrum.Serien består af bøgerne "Grønt støv", "Kald mig prinsesse", "Aldrig mere fri", "Hævnens gudinde" og "Dødsenglen". I serien følger man kriminalassistenten Louise Rick, som er ansat i Københavns drabsafdeling. Udover Louise følger man også hendes veninde Camilla, som er journalist med kriminalstoffet som speciale. Derudover er der flere gennemgående personer i løbet af krimiserien, bl.a. chefer og andre kriminalassistenter på drabsafdelingen, ligesom nogle personer falder fra undervejs, mens andre kommer til.

Jeg fandt dog også ud af at det kan have sine bagsider at læse en serie på denne måde. Eller det kan have sine bagsider at læse Sara Blædels krimiserie tæt på hinanden. Sara Blædel samler nemlig løbende op på historier fra tidligere bøger, hvor hun mere eller mindre genfortæller de tidligere bøgers hændelser og plot. Det kan godt være irriterende, når man er fuldt opdateret på hvad der nu skete i bog nr. 2. Jeg kan selvfølgelig godt se at det er en fordel for dem, der læser bøgerne med længere mellemrum eller for folk, der ikke læser bøgerne i streg, men blot har valgt en tilfældig bog i serien ud.

Jeg kan virkelig godt lide Sara Blædels evne til at finde plots for de enkelte bøger. Der var ihvertfald flere, som jeg ikke gennemskuede før det var meningen at jeg skulle dette. Jeg lurede kun en stor del af plottet i den tredie bog "Aldrig mere fri", som til gengæld vandt mit læsehjerte for at sætte et spotlight på et vigtig emne, nemlig den københavnske prostitution på en god og gennemresearchet måde.

Det er tydeligt at se at Sara Blædel har været igennem en grundig research under sin skriveproces. Desværre kommer det sig ofte til udtryk på en måde der ikke altid klæder serien, især i seriens første bøger. Istedet for at beskrive forskellige processor, f.eks. en obduktion, så lader Sara Blædel Louise Rick tænke, hvordan obduktionen skal foregå lige om lidt og hvad retsmedicineren har forklaret hende. Det kommer til at virke utroligt kunstigt og iscenesat, og istedet for at blive tilskuer til den scene, der beskrives, så føler man desværre sat ud af bogens historie. Det er rigtig ærgeligt, især når det skyldes en forfatter, der virkelig har sat sig ind i stoffet og researchet sig frem til en masse.

Men alt i alt, så er jeg rigtig glad for Sara Blædels serie, og jeg er rigtig glad for at jeg valgte at læse serien forfra, selvom jeg havde læst de tre første bøger før. Faktisk synes jeg Sara Blædel er en af de bedste indenfor femi-krimibøgerne. Hvis man er til den type bøger, så skal man ihvertfald ikke lade hendes bøger stå på hylden. ;) Jeg glæder mig til den næste bog i rækken - ifølge Sara Blædels Facebook-side er den ved at tage form - også på papiret.

Se også Kathrines anmeldelse af Dødsenglen fra sidste uge!

7 kommentarer:

 1. Jeg er også lige hoppet med på de disse og er startet med Kald mig Prinsesse, men kan ik lige lure om det er den første i serien?

  SvarSlet
 2. rijaH: Det er nr. 2 i serien, så det er da lige før du skal få fat i 1'eren først - Grønt støv. Sådan kan jeg ihvertfald bedst lide at læse serier. :)

  SvarSlet
 3. arj noget tis! :( hun sagde ellers i boghandelen at den her var den første :(

  SvarSlet
 4. Øv, hvor ærgeligt, når du ER blevet vejledt! Men hurtig; ned og få fat i Grønt Støv - så må Prinsesse-bogen vente. ;)

  SvarSlet
 5. Årh men den er jo læst for længe siden :P sugede den ligeså snart jeg kom hjem :(

  SvarSlet
 6. RijaH: Jeg kender flere, der har læst en bog midt i serien og senere læst fra starten af uden det har gjort det store. Så hvis du synes Kald mig Prinsesse var god, så lader du bare som om at Grønt støv er 2'eren. ;)

  Grønt støv er iøvrigt også lidt pudsig, da den henviser til tidligere sager - så man kan faktisk komme til at tro at det ikke er 1'eren, men det er vist bare Sara Blædels måde at vise at Louise Rick er en erfaren kriminalassistent.

  SvarSlet
 7. Jeg har læst flere af Sara Blædels bøger og syntes de er dejlige enkelte at læse og man kan kende de steder hun skriver om.

  SvarSlet