onsdag den 4. maj 2011

Min bogverden

Efter en længere pause vender vi tilbage med serien "Min bogverden". I serien "Min bogverden" kommer vi rundt til forskellige bogelskere, som vil fortælle om deres forhold til bøger. I dag vil Louise fra Bogsider give os et indblik i sin bogverden.
Jeg har altid læst bøger. Sådan føles det i hvert fald. Jeg kan ikke huske den første bog, jeg læste, men det var helt sikkert en billedbog. Derpå gik det slag i slag med Jan-bøger, Puk, De Fem, Susy Rødtop og lignende. Det fik jeg meget tid til at gå med. Jeg tror, jeg læste hele skolebiblioteket. Senere, da Jan og Puk og de andre var blevet for barnlige, slugte jeg samtlige ungdomsbøger, jeg kunne komme i nærheden af. Fra min tidlige ungdom husker jeg tydeligt hvilken aha-oplevelse det var at læse "Er du der gud, det er mig Margaret", som handlede om den første menstruation og bryster! Uha. Senere blev emnerne lidt mere alvorlige og handlede om den første gang, ufrivillig graviditet, dumme forældre, indvandrere, abort, narko og den slags. Lidt i den socialrealistiske genre - er der i øvrigt nogle der kan huske den der ungdomsserie fra Gyldendal, med omslag der var i én farve, og så stod titlen med store, hvide typer? Ung i dag eller lignende  tror jeg, serien hed. I den serie udkom også Tine Brylds Liv & Alexander-serie, som jeg ikke vil tøve med at kalde mine absolutte yndlingsbøger fra den tid. Også passende i betragtning af Tines Bryld triste død i dag. Andre ungdomsbøger, der stadig står som store læseoplevelser fra dengang er: Hanne Vibeke Holsts Louise-trilogi (og ikke kun fordi hovedpersonen hedder Louise som mig selv) og Christiane F.


Man kan sige, at jeg stadig ikke er vokset fra ungdomsbøger, da mange af de bedste læseoplevelser fra de sidste par år har været netop ungdomsbøger. Men det lader vi lige ligge et øjeblik, for efter gymnasiet flyttede jeg i en periode til USA, og her måtte jeg af nød kaste mig ud i at læse bøger på engelsk. Noget, som jeg i dag er meget glad for, jeg gjorde, da det er en kæmpe fordel at kunne købe alle de populære bøger billigt, ofte lang tid før de kommer på dansk. Læser i dag mere engelsk end dansk. Og det er så nok her, jeg har lidt af en mangel. Jeg er slet ikke med på hvad der rykker i den danske, litterære verden. Ikke at jeg er a jour med alt på engelsk!

Yndlingsbøger fra mit voksenliv tæller bl.a. Fiskerne af Hans Kirk, The Stand af Stephen King, Vejen af Cormac McCarthy og Hemmelighedernes Hus af Ann-Marie MacDonald.

Tilbage til ungdomsbøgerne, som jeg har slugt en del af de sidste par år, selvom jeg nok ikke engang med god vilje kan kaldes "ung" længere. Men det er selvfølgelig et definitionsspørgsmål ;-) Interessen har kredset meget omkring dystopier, da jeg er fascineret af tanken om en verden, der ikke er som den, vi lever i i dag. Jeg kan på det varmeste anbefale Suzanne Collins trilogi Dødsspillet. Den er udkommet på engelsk under titlen The Hunger Games, og særligt den første er rent ud sagt uforglemmelig. Også australske John Marsdens Tomorrow-serie (også udkommet på dansk) på syv bind om Australien i krig, er super læsning. Hvis der er nogle af jer, der har teenagebørn, så må og skal de tvinges til at læse både Dødsspillet og Tomorrow-serien.

Og så kan jeg også vældig godt lide krimier, bøger der foregår i de amerikanske sydstater, klassikere, grafiske romaner og meget, meget andet. Der er næsten ikke noget, jeg ikke vil læse, selvom jeg ikke er god til romantiske bøger a la Danielle Steel og biografier. Men det med biografierne er noget, jeg gerne vil komme efter.

Så jeg har mange yndlingsbøger og mange yndlingsgenrer. Jeg læser bedst i min sofa, gerne om natten. Ligger jeg i min seng, kan jeg læse i nøjagtigt 10 minutter, så falder jeg i søvn. Men siddende i sofaen, kan jeg sagtens læse en bog i en køre. Og trimle i seng kl. 3.30. Ikke så smart med et fuldtidsarbejde, hvor mødetiden er kl. 8. 

Jeg kan på ingen måde undvære bøger. Jeg læser for at drømme, identificere mig, lære noget. 

3 kommentarer:

  1. Er du til dystopier synes jeg helt bestemt at du skal prøve Josefine Ottesens serie Det Døde Land (Golak, Genfødt, og Gudløs). Det er en rigtig god triologi fra en dansk forfatter.

    SvarSlet
  2. Hej Louise.

    Hyggeligt at møde dig her :D

    SvarSlet
  3. Tak for det - jeg har været i USA siden d. 2. maj og kom tilbage i går, så det var en fin opdagelse at se "sig selv" her :-D

    SvarSlet