lørdag den 28. maj 2011

På biblioteket

I Bogklubben kom vi en dag til at snakke om, hvordan vi hver især bruger biblioteket. Og det gør vi forskelligt - dog med nogle ligheder. Nogle bruger biblioteket meget - måske kun for at låne bøger, men dog alligevel mere end dem, der bedst kan lide at have en ny bog mellem hænderne. Vi vil gerne dele vores oplevelse med biblioteket - og så håber vi at I vil dele jeres brug af biblioteket med os.

Mona
Jeg har altid været fascineret af biblioteker. Jeg synes der er noget skønt ved at "forsvinde" mellem reolerne og kigge på bogrygge. Min måde at gå på biblioteket har dog ændret sig efter det digitale indtog. Nu bestiller jeg bare hjemmefra og henter min bog fra en dertilindrettet hylde. Og så ud af døren - helt uden at have gået på opdagelse. Og hvis jeg gør - så bliver det ofte i bestemte områder istedet for på hele biblioteket. Måske er det derfor jeg ikke går så meget på biblioteket længere. Det, og så det faktum at jeg elsker at se min egen bogreol blive større og større - og så må der jo købte bøger til. Måske har jeg en dag så mange bøger og bogreoler at jeg kan bygge mit eget bibliotek at gå på opdagelse i. ;)
.

Kathrine
Jeg føler næsten jeg er vokset op på et bibliotek. Altid ledte jeg efter en bog jeg ikke allerede havde læst og efter ny inspiration. Jeg elskede virkelig at komme på biblioteket, men jeg ved ikke helt hvad der er sket for jeg bruger virkelig ikke biblioteket længere. Faktisk er jeg lettere irriteret når jeg engang i mellem er nødt til at låne bøger på biblioteket, jeg vil så meget hellere have mine egne eller låne af veninderne. Så nu er jeg bestemt ikke bruger af biblioteket længere og jeg boede faktisk i København i ca. 4 år inden jeg fik oprettet en låner og det var kun fordi bogklubben skulle læse Emma af Jane Austen og den gad jeg ikke eje. Siden har jeg vel været der et par gange for at hente noget jeg har bestilt via internettet. Nu bruger jeg i stedet internettet til at finde inspiration - så kan jeg også klare det sent om aftenen i selskab med en kop kaffe.

Anette
Min brug af biblioteker ligner Monas meget. Jeg sidder hjemme og finder og reserverer de bøger, som jeg gerne vil læse eller som er programmet i bogklubben. Så ofte når jeg kommer på biblioteket kommer jeg ikke længere end til "hent bøger"-hylden. En sjælden gang imellem går jeg på jagt efter ukendte bøger på bibliotekets hylder. Det vil jeg egentligt gerne mere, men jeg har allerede så mange bøger, som jeg gerne vil jeg læse.

Rikke
Da jeg var yngre gik jeg meget på biblioteket og gik på opdagelse i afdelingen med skønlitteratur og afdelingen med biografier. Som Mona kan jeg også godt lide at se min reol vokse, og jeg kan generelt bedst lide at have mine egne bøger, så nu begrænser mig biblioteksforbrug sig til bøger jeg gerne vil læse, men som er udsolgt fra forlaget, eller nogen af de bogklubsbøger jeg bare ved jeg aldrig vil kigge på igen. Selv om det er fire år siden jeg flyttede fra min barndomskommune er jeg pinligt nok ikke blevet registreret på mit lokale bibliotek endnu, og derfor stadig får bøger fra mit gamle bibliotek, når jeg en sjælden gang skal have en biblioteksbog. Til gengæld elsker jeg at gå på opdagelse i boghandlen, og køber så en gang i mellem noget med hjem, til mit eget lille bibliotek, hvilket også har resulteret i en del ulæste bøger på reolen.

Hvad med jer - hvordan går I på biblioteket - hvis I gør?

8 kommentarer:

 1. Jeg husker det, som om biblioteket var mit andet hjem, da jeg var barn.

  Nu tror jeg, at det er mindst 4-5 år siden, jeg sidst har været der.

  Grunden er, at mens udlånstiden blev forkortet, steg bøderne drastisk. Så jeg endte med at konkludere, at det var billigere at købe bøgerne selv.

  SvarSlet
 2. Supergod og væsentlig idé til et indlæg! For biblioteket og alle deres støvede og knapt så støvede bøger må bare ikke gå i glemmebogen. Jeg har mest brugt biblioteket til lån af studiebøger, men jeg synes virkelig, at personalet på mit lokale bibliotek skal have ros for at promovere al mulig slags litteratur. Så nu, hvor jeg er færdig, skal jeg til at låne løs af alle deres anbefalinger!

  SvarSlet
 3. Jeg er mest som Mona og Anette - dog ikke helt med samme behov for at samle på bøger. Det var faktisk først, da jeg rundede 20 år, at jeg for alvor begyndte at købe bøger, for indtil da havde jeg den holdning, at dem kunne jeg da bare låne på biblioteket! Meeen - det er også rart at have bøger stående, og så forsøger jeg at være rimelig selektiv mht. hvilke jeg vælger at købe og beholde.

  Det er i øvrigt rigtig rart, at man kan reservere bøger og blot hente dem ved indgangen, for jeg er typen, altid får slæbt for mange bøger med hjem, hvis jeg bliver sluppet fri mellem boghylderne! Det må være et levn fra min barndom - forskellen er blot, at nu har jeg slet ikke så god tid til at læse :-D

  SvarSlet
 4. Som barn var jeg absolut afhængig af bøger. Da jeg flyttede hjemmefra ejede jeg stadig ikke mere end en håndfuld bøger, og jeg læste vel en halv snes stykker om måneden. Som voksen har jeg også været ivrig låner, egentlig indtil det sidste år eller to. Men nu er det blevet for nemt (billigt) at købe engelske bøger over nettet, så med over 100 ulæste bøger, som kalder på mig fra hylderne eller i Kindlen, har jeg ikke brug for flere fristelser lige her og nu.
  Men jeg synes stadig, frie biblioteker fulde af gode bøger er et vidunderligt tilbud til danskerne, og de har stadig en vigtig funktion i form af at udligne forskelle mellem os, der kan tillade os at købe bøger, og folk, som ikke har råd.

  SvarSlet
 5. Jeg er helt klart det man indenfor biblioteksforskning kalder "en søger", Jeg bruger biblioteket meget! Jeg kommer der flere gange om ugen. Min kæreste låner (meget!) musik, mens jeg går på opdagelse blandt bøgerne. Krimier og populærliteratur snupper jeg altid fra "først til mølle" hylden og så bruger jeg ellers tiden til at gå og snuse til al slags - for mig - ukendt litteratur.

  Som barn kom jeg - endnu før jeg kunne læse - på biblioteket én gang om ugen sammen med min far. Han gik på læsesalen og jeg havde hele biblioteket for mig selv (sådan føltes det i hvertfald). Jeg har det stadig sådan at biblioteket er et 'rum' jeg bruger. Hvis jeg fx. bare skal i Netto, så kan jeg fint lige smutte ind på biblioteket - også uden at låne noget.

  Jeg har ikke behov for at købe min egne bøger. De bøger jeg køber er bøger eller forfattere jeg har et specielt forhold til. Jeg læser mellem 50-100 bøger om året, så selvom min bogsamling nu kun er på omkring 2000 bøger ville den hurtigt vokse sig ud af huset.

  Biblioteket er for mig et helt særligt sted =)

  SvarSlet
 6. Jeg elsker biblioteket. Selvom jeg er samler af bøger også, og elsker ideen, om at have et kæmpe stort rum, fyldt med reoler og bøger når jeg engang når de 130-40 år.
  Stemningen på biblioteket er bare helt sin egen. Børnene der leger i legerummene. Går man over i krimiafdelingen, er der bare en helt anden stemning end hvis jeg er i biografi afdelingen, hvor der er en masse inspirerende personer, som har lagt deres liv på hylderne til fordel for os andre.

  Jeg ender altid med at komme for at kigge efter en bestemt bog (fra min liste på de omkring 60 bøger jeg gerne vil have læst), så ender jeg dog med den ene bog. Men også 4-5 andre bøger samtidig, fordi jeg simpelthen ikke kan lade være med at snuse rundt.

  SvarSlet
 7. Jeg elsker biblioteket! Den følelse man får, når man går rundt der mellem alle bøgerne. Det er dejligt, selv at eje en masse af sine yndlingsbøger. Men biblioteket er bare noget helt andet. Dog synes jeg altid, man kommer hjem med alt for mange bøger, i forhold til hvad der er tid til at læse.

  SvarSlet
 8. Jeg elsker biblioteker, men bruger mest at søge og reservere bøger hjemmefra. Da jeg havde små børn kunne vi tilbringe timer derinde.

  SvarSlet