onsdag den 30. november 2011

Opsamlingsindlæg november


Så er november måned slut og mon ikke også I er færdige med at læse bogen for november måned? Udfordringen var at læse en bog fra éns fødselsår og vi håber at vores indlæg i starten af måneden kunne hjælpe jer lidt på vej. I bogklubben valgte vi at læse følgende:

Anette: jeg valgte at læse Sophies valg af Michael Styron. Bogen er en skildring af en ung kvindes overlevelse i en koncentrationslejr under anden verdenskrig samt om venskabet mellem tre mennesker. At skulle læse en bog fra mit fødselsår var en svær opgave, Sophies valg var stort set den eneste bog, der faldt i min interesse.

Rikke: Jeg valgte at læse Dansen med Regitze af Martha Christensen. Bogen handler om Regitze der er uhelbredeligt syg, og hendes mand der hedder Karl Aage. Undervejs har Karl Aage en række flashbacks til deres liv sammen. Lige som Anette syntes jeg det var svært at skulle læse en bog fra sit fødselsår, de eneste jeg overvejede var denne, og så de sataniske vers, men det var lidt uoverskueligt, da november for mig er store afleverings- eksamensstartmåned.

Mona: Jeg valgte at hive en af mine bøger fra teenage-tiden ned fra hylden, nemlig Pige-Liv af Tine Bryld. Det er en af de bøger jeg forbinder Tine Bryld allermest med, og en af de bøger jeg læste et par gange, da jeg var teenager. Det var et fint og lidt sjovt gensyn - med en kærlig tanke til Tine Bryld.

Kathrine: Jeg valgte ligesom Mona at gå tilbage til teenage tiden. Jeg har nemlig også læst Tine Bryld, det var så bare Befri dit Liv som er er fra mit fødselsår. Jeg læste de bøger mange gange da jeg var teenager, så det var et meget hyggeligt gensyn. Udover Tine Bryld har jeg også læst Danielle Steel, Nyt Forår. Jeg havde nemlig også en Danielle Steel periode i teenage årerne, så det var jo oplagt også at genlæse hende.

Men hvad har I valgt at læse i denne måned? Det er helt frivilligt at afsløre jeres fødselsår. ;) (Vi kan jo bare google bogtitlen ;) )

tirsdag den 29. november 2011

Helle Stangerup: Spardame

Det var lige før det var pinligt, min uddannelse taget i betragtning (jeg er historiker), men jeg var simpelthen tom for idéer til hvilken bog jeg dog skulle give mig i kast med til oktober måneds udfordring; læs en bog om en historisk begivenhed. 

Men jeg fik kigget min bogreol igennem og valget faldt på (gen)læsning af Helle Stangerups Spardame. Af flere årsager - jeg huskede Helle Stangerups bøger som ret gode og fordi lige præcis den her bog beskæftiger sig med personer og begivenheder, som jeg arbejder med i min hverdag.

Bogen følger Christian 4.s svigermor Ellen Marsvin, Christian 4.s anden hustru Kirsten Munk,  disse tos datter Leonora Christine, Christian 4.s elskerinde Vibeke Kruse  og Frederik 3.s dronning Sophie Amalie. Alle tre kvinder nær magten i en eller anden form i 1600-tallet - og alle forsøger de på hver deres måde at hægte sig på magten.

Og jooo, det var en fin oplevelse at læse bogen igen, men så heller ikke mere. Helle Stangerup skriver et fint sprog og for underholdningens skyld, så er det en fin bog. Men som historiker bliver jeg nok nødt til at hæve pegefingeren og sige at man skal altså ikke tro på alt i bogen. Der er ihvertfald nogle spøjse bøvser her og der, hvor jeg blev forvirret, fordi det burde foregå i en anden rækkefølge end tilfældet.

Men hvis man er ude efter en roman om stærke kvinder i en helt anden tid - så læs bogen og få en god og beskrivende underholdning. Og lad historielektionen blive på hylden. ;)

søndag den 27. november 2011

Metrolitteratur



I nogle uger har stander som den på billedet stået på flere metrostationer i hovedstadsområdet. Små hæfter med en eller flere noveller, som metropassagerne kan tage med på deres tur og derved få lidt underholdning på turene. Novellerne er valgt efter en konkurrence, hvor man har kunne sende egne noveller ind.

Jeg kan rigtig godt lide idéen - men alligevel har jeg ikke fået taget et hæfte med mig i toget. Måske fordi kører en forholdsvis kort rute og ikke mangler underholdning. Måske fordi jeg glemmer at stoppe op og tage et hæfte. Eller måske fordi, at den ene dag, hvor jeg stoppede op, opdagede at der ikke var beskrivelserne af novellerne - og det er svært at vælge noveller, når man ikke ved hvad de handler om.

Hvad med jer - har I testet fænomenet? Og hvad synes I? Er jeg gået glip af noget, når jeg ikke har taget mig et hæfte? Og har I nogle noveller I kan anbefale?

torsdag den 24. november 2011

Christian Mørk: De ti herskere

De ti herskere er en krimi af Christian Mørk. Jeg har tænkt over bogen i et par dage, og hvad jeg egentligt synes om den. Derfor er det heller ikke helt nemt at skrive denne anmeldelse.

Bogen starter med en prolog, hvor en skuespilfamilie bliver slået ihjel i 1300-tallet i Venedig. Familien havde et smykke, der nu får nye ejere. Smykket dukker op igen i 1970'erne.

Bogens hovedhistorie handler om den amerikanske forsker Victor, der har udviklet en risplante, der er stærkere end den, der allerede findes. Den nye risplante kan klare oversvømmelser og andet, der normalt ødelægger store rishøster. Victor bliver inviteret til Venedig for at holde foredrag om sit arbejde med risplanten. Herfra tager handlingen fat, for hvem er det der forfølger Victor? Hvem vil stoppe ham? Hvem kan Victor stole på, og hvem er De ti Herskere?

Bogen består af tre dele. Den første del var jeg helt vild med, handlingen var intens, fængnede og til tider ret uhyggelig. Desværre faldt kvaliteten af bogen i den anden del, handlingen blev meget forudsigelig i denne del af bogen. Heldigvis kom intensiteten og spændingen tilbage i den tredje del af bogen, hvor alle de løse tråde bindes sammen.

Da jeg havde læst prologen, forventede jeg, at smykket ville fylde en stor af bogen, men det gjorde den ikke, og det overraskede mig, da der er brugt meget energi på prologen.

Overordnet set synes jeg godt om bogen, den var rigtig spændende, men jeg synes, den var for lang. Der var proppet lidt for meget handling og episoder ind i bogen. Jeg kan ikke helt sætte ord på det, men der var flere steder i bogen, hvor det bare føltes som for meget.

Christian Mørk skal have stor ros for hans beskrivelser af omgivelserne i hhv. Venedig og New York. Jeg kunne sagtens sætte mig ind i, hvordan det så ud i de to byen, når Victor bevægede sig rundt der. Selve plottet i bogen er også rigtig spændende, men som jeg skrev ovenfor, er der stoppet lidt for mange episoder ind i bogen.

Desværre blev mine høje forventninger til bogen ikke helt indfriet. Men historien var god og til tider meget intens.

mandag den 21. november 2011

Tilmelding til Bogudfordringen 2012


I bogklubben er vi klar med en bogudfordring for 2012, og vi vil gerne invitere jer til at være med.

2012-udfordringen bliver mere fri end 2011-udfordringen var, da vi har valgt at have 12 forskellige emner, men ingen begrænsninger på hvornår emnerne skal læses.
Det er altså frit om man vælger at læse en bog om måneden, eller læser fire bøger i en måned, og ingen de efterfølgende måneder. Igen er ideen med udfordringen at få udvidet vores læsehorisont og få læst nogen andre bøger end vi plejer. Forhåbentlig bliver du også udfordret!
De forskellige emner vil blive offentliggjor den 1. januar.
Vi vil stadig have en form for opsamlingsindlæg i slutningen af måneden, for at fortælle hvad vi har fået læst i løbet af den pågældende måned, og for at høre hvad I har fået læst, og hvilket emne I mener bogen hører ind under.På den måde kan den bog I har læst, også fungere som inspiration for dem der endnu ikke har læst det emne.

Eksempler på emner (som ikke nåede at blive blandt de endelige 12 emner) kunne være Musik, Mad eller Teknik, og det er så op til egen fantasi at finde ud af om man vil læse en bog hvor ordet indgår i titlen, eller hvor et tema i bogen er det pågældende emne.

Udfordringen har ikke til formål, at vi skal læse mange bøger inden for hvert emne. Man har gennemført udfordringen, når man har læst én bog indenfor det givne emne. En bog kan desværre ikke tælle inden for flere emner.

Under Bogudfordringen 2012 i toppen af bloggen kan du undervejs følge med i bogudfordringen. Her kan du finde emner og se hvem, der deltager i udfordringen. Forhåbentlig er mange med på den lille leg. ;)

Har du lyst til at være med i Bogklubbens bogudfordring 2012 så skriv en kommentar eller send en mail til bogklubbenmener@hotmail.com, med det navn du ønsker at deltage med. Benytter du et fornavn vil vi for nemheds skyld meget gerne have en forbogstav på efternavnet med. Har du en blog må du meget gerne smide linket til den, så linker vi til bloggen på deltagerlisten. Vi opdaterer listen med deltagere ugentligt, så hav en smule tålmodighed med os.

Vi glæder os til at komme i gang med bogudfordringen 2012 sammen med jer!

tirsdag den 15. november 2011

Til oktober måneds bogudfordring, læs en bog om en historisk begivenhed, læste jeg Tøbruddet af Primo Levi.



Tøbruddet er en del af Trilogien, Vidnesbyrd. Siden jeg i foråret læste den første, hvis dette er et menneske, har det været min plan at få læst resten. Jeg fandt bare den første så grotesk, at jeg gerne ville vente lidt med at forsætte. Oktober var derfor den oplagte måned at forsætte mit bekendt skab med Primo Levi.

Tøbruddet finder sted efter anden verdenskrig. Primo Levi er en italiensk jøde, som har været i koncentrationslejr unden anden verdenskrig. Det er tiden i koncentrationslejren som Hvis dette er et menneske fokusere på. Tøbruddet starter da russerne kommer og Primo Levi derfor har mulighed for at forlade lejren. Bogen handler derfor om hvordan det er at komme ud af koncentrationslejren og finde hjem og ikke mindst skulle overleve i et fattigt samfund.

Efter at være helt vild med Hvis dette er et menneske, så fandt jeg slet ikke Tøbruddet ligeså god. Den havde stadig nogle fine og meget grumme skildingerne af mennesket og overlevelsesinstinktet. Men jeg måtte kæmpe lidt med at få den læst, så det ærger mig ret meget. Jeg vil dog stadig anbefale folk at læse Primo Levi, for især Hvis dette er et menneske er en grum og smuk historie.

lørdag den 12. november 2011

Dennis Christiansen: Far alene hjemme

Far alene hjemme af Dennis Christiansen er en mands fortælling om tre måneder på barsel. Min kæreste fik bogen i fødselsdagsgave, som en form for forberedelse til, at han skal på barsel til næste år. Jeg lånte bogen og læste den, for jeg var lidt nysgerrig efter at høre, hvordan en anden mand havde oplevet en længere barsel end de sædvanlige 14 dage, som de fleste mand tager.

Dennis fortæller i en form for dagbog om tilværelsen inden barn, om graviditeten, lidt om hvordan det var, da hans kone var på barsel og den største del af bogen handler om de tre måneder, han var på barsel.

Jeg kunne nikke genkendende til så mange af de ting, han skrev, og jeg tænkte af og til, at havde en kvinde skrevet bogen, så ville den aldrig blive udgivet, for masser af kvinder oplever sådan en barselshverdag som Dennis beskriver.

Til gengæld var det rigtig interessant at læse om, hvordan forholdet mellem Dennis og hans kone ændrede sig, da det var manden der gik hjemme med barnet og kendte alle dets signaler, og at det blev konen der pludselig ikke kendte alt til barnet.

Også var der en sjov og tankevækkende anekdote fra et babysvømningshold for fædre. Alle de andre mødre var med HVER gang, hvor de sad ved bassinkanten og så på at far og barn var til babysvømning. Som det blev præsenteret i bogen, var det for at tjekke at manden ikke var ved at drunke barnet.

Endelig fortalte Dennis meget ærligt om, hvor alene han følte sig som mand på barsel. Han mødte stort set kun kvinder på barsel, og han var ved at få pip af alle de kvinder.

Bogen er hurtig læst og den kræver ikke det store at komme igennem. Jeg vil forsøge at få min kæreste til at læse bogen, så han kan få en lille ide om, hvordan det er at være mand på barsel.

torsdag den 10. november 2011

Jeg læser

I bogklubben er vi vilde med inspiration til nye læseoplevelser. Derfor fortæller vi i bogklubben engang imellem, hvad vi læser, og I læsere kan også fortælle om, hvad I læser lige nu. I dag vil Kathrine fortælle om, hvad hun læser.

Jeg er lige startet på Renselse af Sofi Oksanen. Siden folk for alvor begyndte at tale om Sofi Oksanens romaner tidligere i år har jeg haft planlagt at læse dem. Nu er jeg så startet med Renselse og hvis den er god, får jeg nok også læst  Stalins køer.


Jeg har, eftersom andre har snakket rigtig godt om bogen, nok nogle ret store forventninger til den. Så jeg håber de vil blive indfriet. 

Jeg er endnu ikke kommet så langt i bogen, og jeg er faktisk en smule i tvivl om den er noget for mig. synes ikke den har fanget mig helt her fra starten, men det kan jo godt skyldes jeg ikke er så langt + de ret store forventninger jeg har til den. Jeg er dog ikke på et punkt hvor jeg overvejer at stoppe med at læse, så det er ikke fordi den er dårlig.

Hvad læser du lige nu?

tirsdag den 8. november 2011

Anne Franks Dagbog

Til bogudfordringen i oktober måned, der var historiske begivenheder, læste jeg Anne Franks dagbog.

Anne Franks dagbog i en udgave fra 1961,
som jeg har fået af min farmor og farfar

Det er nok en af de mest berømte dagbøger i verden. Anne Frank er 12 år gammel, da hun får en dagbog i 1942. Anne er jøde og bor i Amsterdam, hvor hun og hendes familie er flygtet til fra Tyskland for at slippe for Nazi-Tysklands jødeforfølgelse.

Anne og hendes familie går under jorden i 1942, og Annes dagbog beskriver familiens dagligdag under jorden, de mange skænderier som indespærringen medfører, diskussioner og venskaber. Også er dagbogen fyldt med Annes tanker om livet, fremtiden, fortiden og kærligheden.

Dagbogen er så smuk at læse. Anne er virkelig god til at skrive, og hun beskriver så nøgtern, hvordan livet er "under jorden" i baghuset, hvor de bor. Jeg havde lidt svært ved at nyde dagbogen fuldt ud, da jeg på forhånd vidste hvordan, det ville gå Anne og hendes familie.

På forhånd havde jeg forventet, at Anden Verdenskrig ville have fyldt mere i dagbogen end den reelt gjorde. Men det var en glædelig overraskelse at Annes tanker om alt muligt andet fylder mest. Og særligt opløftende er det at læse om hendes håb og drømme om fremtiden. Hun er sikker på, at befrielsen snart kommer, så familien kan slippe ud af deres tilværelse under jorden.

Har du ikke læst Anne Franks dagbog endnu, så gør det. Bogen er smuk og livsbekræftende.

søndag den 6. november 2011

Kbh læser: Audiowalk på Vesterbro
















København læser finder sted i den her uge, og et af punkterne på deres program er en audiowalk på Vesterbro. Jeg besluttede ret hurtigt, at den skulle jeg da ud på. Jeg bor på Vesterbro og elsker det, så tænkte at det var en god mulighed for at komme ud og se noget andet af Vesterbro samt høre om litteraturen og historien om Vesterbro.

Turen starter ved Reventlowsgade/Istedgade (bagved hovedbanen) og går så ned gennem Istedgade med små svingture ned på Halmtorvet og skydebanen og Westend, inden den slutter på Enghaveplads.

På turen hører man om Vesterbros historie, kultur og befolkningssammensætning samt en smule om litteratur. Jeg kunne godt have ønsket mig, at der var mere fokus på litteratur men jeg blev da inspireret til at ville læse en enkelt novellesamling, nemlig BÅV. På trods af den manglende litteratur, synes jeg turen var ret fantastisk. Jeg synes det var sjovt at høre om historien og kulturen, og de små historier fra folk som enten bor på Vesterbro eller kommer her ofte. Der er fokus på alt fra prosituerede, narkomaner, børnefamilier og hipsters samt alle de andre som bor her. 

Hvis man er en lille smule interesseret i byen, kulturen og ikke mindst Vesterbro kan jeg kun anbefale folk at tage på den. Det tager omkring 45 min., og er ret lærerigt. Jeg kunne især godt lide, at jeg så ting jeg ellers ikke ville have lagt mærke til og at jeg hørte lidt om hvordan bydelen har ændret sig. 

I kan downloade audiowalkén her. Den ligger der under Kbh.læser, så det kan måske anbefales at downloade og gemme den, bare hvis man ikke lige har tid i de her dage.

fredag den 4. november 2011

100 hemmeligheder om at være mor

100 hemmeligheder om at være mor er en samling af hemmeligheder fra danske mødre. Bogen er redigeret af Maren Uthaug.

Hemmelighederne er delt op i tre afsnit, de hvide, de grå og de grumme. Og de grumme er virkelig grumme, og af og til tænkte jeg, nej det kan man da ikke.

Mødrene fortæller om hemmeligheder om alt fra bestikkelse af børnene, over skoldning af sutter til genbrug af bleer.

Nu har jeg kun været mor i kort tid, så det var ikke alle hemmelighederne jeg kunne forholde mig til endnu, men flere af dem kunne jeg sagtens nikke genkendende til.

Bogen er hurtig læst og god underholding på en søndag eftermiddag, hvor man trænger til at grine lidt og ikke føle sig som den eneste ikke alt for tjekkede mor i verdenen.

onsdag den 2. november 2011

Respons på bogudfordringen 2011



På Bogklubben mener arbejder vi på en bogudfordring for 2012. Der vil være nogen ændringer i forhold til Bogudfordringen 2011, og emnerne vil også være nogen helt andre.

Midt på måneden løfter vi sløret for bogudfordringen, og der starter tilmeldingen også, men inden da vil vi meget gerne have jeres tilbagemeldinger på hvad I syntes om udførelsen af bogudfordringen 2011.

Vi vil meget gerne høre positiv såvel som negativ respons, så bogudfordringen 2012 kan blive endnu bedre, så efterlad en kommentar til dette indlæg hvis du har nogle input.

tirsdag den 1. november 2011

Bogudfordringen 2011 - November

November måneds udfordring er på én gang bred og smal. Bred fordi vi ingen krav har til genre, forfatter, geografi eller lignende, men smal fordi bøgerne I vælger skal være udgivet i jeres fødselsår.

Og det kan måske godt være en større udfordring - fordi hvordan finder man lige ud en bog, der er skrevet i et bestemt årstal? Det har også været et tema for bogklubbens medlemmer, men heldigvis var Rikke snarrådig og fandt frem til nogle links, der måske kan hjælpe os alle på vej:

Her finder du en oversigt over årstal, hvor du ved et enkelt klik kommer videre til dit fødselsår og dermed en oversigt litteraturnyheder i det pågældende år. Det er primært engelsksproget litteratur, men her finder du en (smallere) dansk udgave lige her. Bladr mellem årtierne ude til højre. Derudover giver Litteratursiden lidt hjælp i form af en oversigt over analyser fra de enkelte årtier.

Vi har selv forsøgt os med at finde lidt bøger fra vores egne fødselsår, og selvom det bliver en smal inspirationsliste denne måned, så får I dem her:

Anette, som er født i 1979, overvejer at læse:
Michael Styron: Sophies valg
Agatha Christie: Miss Marple final cases and two other stories.

Mona (1982):
Isabel Allende: Åndernes hus
Stephen King: Different Seasons
Tine Bryld: Pige Liv

Kathrine, som er født i 1983 overvejer at læse: Tine Bryld: Befri dit liv
Danielle Steel: Changes
Rikke, som er født i 1988 overvejer at læse:
Salman Rushdie: De sataniske vers 
Martha Christensen: Dansen med Regitze


Vil I dele hvilke bøger I vil læse - og dermed afsløre jeres fødselsår? ;)

Den sidste dag i november måned kommer der som vanligt et opsamlingsindlæg, så vi vil dele vores læseoplevelser med jer - ligesom I kan dele jeres med os, og dermed få optalt jeres tællere.