lørdag den 30. juli 2011

Serielæsning

Foran mig ligger lige nu Viveca Stens krimiserie, som jeg overvejer skal være det næste jeg skal læse. Serien er en triologi, og de to første i serien har stået i vores bogreol i nogle måneder. Før ferien valgte jeg at købe den sidste i serien, så alle tre kom med til den svenske skov. Og det undrer mig lidt. Jeg har nemlig ikke læst Viveca Sten før. Overhovedet. Så jeg ved ærlig talt ikke om hun skriver godt eller dårligt. Det eneste jeg ved er at kæresten kan lide begyndelsen af første bog.

Blandet med at jeg indledte et større ridt efter hele Harry Potter serien før ferien, da jeg ønskede at læse dem alle i streg, fik mig til at tænke over min måde at læse serier på. Jeg vil helst læse bøger i serier lige efter hinanden og dermed også i den rette rækkefølge. Jeg kan faktisk være lidt autistisk omkring det. F.eks. passede det mig ikke særlig meget at jeg har læst Hammer-parrets nr. 2 Alting har sin pris før deres første bog Svinehunde. Alting har sin pris var dog en anmelderbog fra Gyldendal, så valgte at få den læst og anmeldt istedet for at læse bøgerne i rækkefølge.

Jeg kender flere, der er ligeglade med rækkefølgen af hvordan de læser bøgerne. Jeg forstår det ikke - man lærer jo mere og mere om hovedpersonerne undervejs. Da jeg var barn læste jeg en masse Puk-bøger. I tilfældig rækkefølge afhængig af hvornår jeg fik dem. Det kunne godt være forvirrende til tider, når nu Puk pludselig var bedste venner med Karen, som ellers hadede hende i de første mange bøger. Hvis jeg skulle genlæse serien vil jeg helt klart læse dem i rækkefølge (og skaffe de bøger jeg aldrig nåede at få til min samling).

Til gengæld læser jeg ikke nødvendigvis serierne til ende. Elsebeth Egholm og Camilla Läckberg er begge faldet for ikke at levere varen, selvom de har skrevet flere bøger, der kunne rette op på misæren. Førstnævnte fik dog 4 bøger til at rette op, inden jeg opgav. Til gengæld holder jeg ved Sara Blædel og valgte endda i efteråret/vinteren at genlæse hendes første bøger, således jeg var bedre "klædt på" til hendes sidste bøger i serien, som jeg manglede at læse. Det var iøvrigt en rigtig god oplevelse at læse dem lige efter hinanden og gav mig blod på tanden ift. at holde ved mit princip om at læse seriebøger i rap og i rigtig rækkefølge.

Hvordan har du det med at læse serier? Er du ligeglad med rækkefølgen? Og læser du serien til ende? Og kan du finde på at genlæse bøger, for at "læse op" på serien?

2 kommentarer:

 1. Uhh....jeg har det ligesom dig. De skal læses i rækkefølge. Til gengæld læser jeg altid en serie til ende, da jeg ellers føler jeg kommer til at mangle en afslutning på det hele. Har dog aldrig haft brug for at genlæse den andre bøger i serien, når der er kommet en ny til.

  Mvh. Sascha
  www.saspigen-mustealit.blogspot.com

  SvarSlet
 2. I mange år har jeg mest lånt bøger via biblioteket, og bare snappet dem i den rækkefølge, jeg nu fandt dem. Med en del ældre serier var det også lige meget.

  Men nutildags fylder hovedpersonerne og deres udvikling jo så meget i en serie, at man bliver skrupforvirret eller irriteret, hvis man ikke får dem i rækkefølge (smart fundet på, egentlig, mange læsere er jo dybt afhængige af deres elskede serier ;D).

  Jeg vil sige, at Viveca Steens første var meget lig Läckberg og Jungstedts krimier - let underholdning til en sommerdag. Jeg har holdt ved Läckberg, til trods for at de er lidt tyndbenede, men Sarah Blædel har jeg aldrig brudt mig meget om. Jeg ved godt, adjektiver er umoderne, men hendes sprog er så adjektivfattigt, at jeg hurtigt kommer til at længes efter en engelsk krimi med et kæmpestort ordforråd. Men sådan er vi jo forskellige.

  SvarSlet