onsdag den 16. februar 2011

Min bogverden

I serien "Min bogverden" kommer vi rundt til forskellige bogelskere, som vil fortælle om deres forhold til bøger. I dag vil Emily give os et indblik i sin bogverden.

Din yndlingsbog?
Mine yndlingsbøger er Homers Odyssé og Illiaden. De betager mig fuldstændig og jeg har læst dem begge flere gange. Nej, det er måske løgn. Primo Levis Hvis dette er et menneske er i al tilfælde den vigtigste bog jeg har læst og den der har berørt mig allermest.

Jeg er også rigtig begejstret for min navnesøster Emily Bröntes forfatterskab ligesom jeg ikke takker nej til lidt Jane Austen.

Af lidt nyere litteratur er jeg ret så skudt i de yngre amerikanske New Yorker forfattere, som Janathan Lethem, Jonathan Safran Foer og Michael Chabon. Hvis det skal være dansk er Naja Marie Aidt og Katrine Marie Guldager blandt favoritterne og Karen Blixen er alleryndlings!!
Yndlingsgenrer?
Hvad genrer angår er jeg komplet ukritisk og sluger alt, bare det er nogenlunde i orden. Således læser jeg både Harry Potter, Dan Brown og Marcel Proust og selvom sidstnævnte uden tvivl er mest interessant, så er førstnævnte unægtelig noget hurtigere og morsommere at tygge sig igennem.

Jeg tager den givne bog for hvad den er og er hverken snobbet eller hyperkritisk på trods af min baggrund som bachelor i litteraturvidenskab. For hvis jeg skal være helt ærlig så ser jeg altså også både smagsdommerne og Paradise Hotel i fjernsynet af og til, så derfor kan jeg også sagtens læse både knaldfemikrimier som Läckberg og Marklund og raffineret erotiske noveller hos Anais Nin.Hvad får du af at læse?
Jeg kobler af og bliver suget ind i en anden verden, imens tiden synes at stå stille der hvor jeg er. Det gør den selvfølgelig desværre ikke og af og til kan jeg sagtens bruge hele eller halve dafe bare på at læse, simpelthen fordi jeg bliver så opslugt af det.

Derfor tror jeg på at man bør læse en masse for at nuancere sit eget (skrift)sprog. Jeg kigger ind i en computerskærm mange timer hver dag, så når jeg skal koble af vil jeg hellere læse en bog end se fjernsyn.

Din favorit læseplads?
Derhjemme er det i en gammel grøn plysstol, som står lige ved vinduet, så der er et godt lysindfald og lige ad radiatoren, hvilket er rart her om vinteren. Om sommeren er det under et kirsebærtræ i mine forældres have. Men jeg kan stort set læse alle steder, larm og forstyrrelser genere mig ikke, jeg lukker mig fuldstændig inde i min bog.Yndlingsbøger som barn?
Alt Astrid Lindgren, hele Silver og Britta-serien (min egen pony hed også Silver og jeg læste bøgerne igen og igen), Den uendelig historie og så alle Bjarne Reuters Brønshøj bøger. Sidstenævnte gad jeg faktisk rigtig godt læse igen, især Når snerlen blomstrer og Vi der valgte Mælkevejen.

Bøgernes betydning i hverdagen?
Bøger er noget trygt og essentielt for mig, men også noget der giver mig lidt dårlig samvittighed efterhånden, idet jeg slet ikke læser så meget som før i tiden, hvor jeg ca. læste en bog om ugen. Altså af dem man læser for hyggens skyld, studielekture er ikke medregnet. Må vist bare op på hesten igen, men det er formentlig lidt bloggens skyld. Det er nok 'læsetiden', der går til bloggen.2 kommentarer:

  1. God smag! (Selv om der ikke er så meget krimi i diæten ;D)

    SvarSlet
  2. Dejligt at se en mailbog (Leth og Sabroe) blandt udvalget. Det modarbejder min teori om, at akademikere helst ikke læser den slags. Hep! Det er vand på min mølle!

    SvarSlet