onsdag den 19. oktober 2011

Prinsesserne af Anne Marie Løn

Prinsesserne af Anne Marie Løn handler om de to proprietærdøtre Valborg og Violet. De er født omkring 1900-tallets begyndelse og bor på en stor gård i Vendsyssel. Første gang vi møder de to søstre er i 1923, hvor de bl.a. skal have lavet nye kjoler og tilbehør. Herfra tager fortælligen om de to kvinder, deres forældre, bedstemor og ikke mindst gården de bor på fat.

Jeg har svært ved at skrive denne anmeldelse af Prinsesserne. Bogen er rigtig god, sjov og overraskende. Jeg var meget overrasket over den retning, som handlingen tog, det havde jeg slet ikke forestillet mig, da jeg startede på bogen. Det var en utrolig velkommen og god overraskelse.
Og den helt uventede handling gør det svært for mig at skrive en anmeldelse, da jeg ikke vil afsløre handlingen.

Bogen følger de to kvinder frem til starten af 1980'erne. Som ung forventer de to søstre at få et liv i sus og dus, men livet og skæbnen skal bringe noget helt andet til søstrene.

De to søstre er meget forskellige. Valborg er bestemt, hårdtarbejdende og ikke bange for ret meget, mens Violet er en drømmer og en smule naiv. Udadtil virker de to søstre som et stærkt par, men de bearbejder hinanden psykologisk, så de tror, de ikke kan leve uden den anden. Tit tænkte jeg, at de begge ville have det meget bedre hver for sig, hvis de ellers turde at leve hver for sig.

Bogen er bygget i kapiteler for hvert årstal, hvor man hører om søsternes liv. Det er ikke alle år, der er dækket i bogen, og ind imellem, er der meget store spring i årene imellem. Af og til var der hændelser i bogen, som jeg undrede mig meget over, der var med, da de virkede lidt urelevante for den samlede historie.

Bogen består af tre dele; prinsesserne, pigerne og søstrene, og nu når jeg har læst bogen er der meget god mening med de tre betegnelser for de to søstre, da de beskriver deres situation i livet meget.

Jeg vil anbefale bogen på det varmeste, de to søstre og deres opførsel, der bærer denne bog, og gør den helt speciel.

2 kommentarer:

  1. Jeg husker også bogen som en af de absolut læseværdige ... jeg tror den giver at godt indtryk af tiden, og den del af samfundet

    SvarSlet
  2. Jeg er helt enig i, at bogen giver et indtryk af tiden og samfundet.

    SvarSlet