lørdag den 3. december 2011

Månedens bog: To kill A Mockingbird af Harper Lee

Til oktober måneds bogklubsmøde skulle vi læse To Kill A Mockingbird/Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee. 
Romanen handler om en relativ kort periode i Scouts barndom. En periode hvor hendes far forsvare en sort mand som er anklaget i en voldtægtssag. Bogen foregår i slutningen af 1930érne i sydstaterne, USA. Dermed ikke en tid eller sted hvor sorte mennesker beregnes som særlig meget, faktisk har de næsten ingen værdi. I romanen følger vi altså de udfordringer som Scout og hendes bror Jem udsættes for pga. deres fars valg.

Alle i bogklubben havde forventet en bog med fokus på raceintrigerne dengang og hvor retsagen mod den sorte mand havde et stort fokus. Det var dog ikke helt det vi fik indfriet. Bogen handler primært om Scouts liv som lillesøster og kampe som pige og med en enlig far. Derfor var der stor grund til at blive skuffet, da vi skulle læse mere om Scouts kærlighedskvaler, venneproblemer, familieproblemer osv. Nogle gange glemte man lidt at Scout ikke var andet end et barn på 7-8 år i bogen.

På trods af at bogen var noget anderledes end forventet var de fleste i bogklubben meget grebet af bogen. Den er yderst flot skrevet, og som læser bliver man meget nemt rørt over Scouts historie og handlinger. Dem der ikke var så store fan af bogen, havde primært den anke at der ikke sket nok i bogen. Så hvis man forventer en bog med masse af spændingskurver er det nok ikke den her bog man skal læse. Der er nemlig primært fokus på selve historien, og historien foregår over et par år og det kan mærkes at det er en øjeblikshistorie der beskrives. 

Alle i bogklubben var dog glade for at have læst bogen, og ingen fandt den decideret dårlig. Vi var primært skuffet over at race forskelsbehandlingen på mange måder fulgte så lidt i bogen. Vi vil dog stadig anbefale folk at læse den.

1 kommentar:

  1. Elskede den også, da jeg læste den. Det er rigtigt, at der ikke sker så meget (slet ikke i forhold til nutidens bøger, hvor der er stor fokus på action og krimier), og måske derfor blev jeg endnu mere imponeret over, hvor grebet jeg var af bogen. Helt sikkert også en anbefaling fra min side :-)

    SvarSlet